Web Content Display Web Content Display

Pomysł na wycieczki rowerowe w kaliskich lasach

Stowarzyszenie "LGD7 Kraina Nocy i Dni" oraz LGD Stowarzyszenie "Długosz Królewski" – przygotowały pięć tras rowerowych, dopasowanych do możliwości każdego cyklisty – wytrawnego, potrzebującego solidnej i wymagającej trasy oraz amatora, zainteresowanego rekreacją w pięknych okolicznościach przyrody, oraz poznaniem swojej małej ojczyzny. To rowerowe wyzwanie przebiega przez 13 gmin: Blizanów, Ceków-Kolonia, Godziesze Wielkie, Koźminek, Mycielin, Lisków, Opatówek, Sieroszewice, Stawiszyn, Żelazków oraz Błaszki, Brzeziny i Szczytniki. Łączna długość tras wynosi około 240 km. 

Odcinek PÓŁNOCNY (3 etapy – 85 km)    

  1. Warszówka – Pruszków – Piotrów – Czajków – Kol. Żegocin – Poklę-ków – Bogucice – Rychnów – Romanki – Piątek Wielki – Stawiszyn – 20,4 km    

II. Stawiszyn – Złotniki Małe – Most rz. Bawół – Złotniki Wielkie – Strugi – Kościelec – Słuszków – Stropieszyn – Szadykierz – Kosmów – Szadek – Kolonia Szadek – Morawin – Młynisko – Krzyżówki – 28,5 km

III Krzyżówki – Koźlątków – Zakrzyn – Lisków – Dębsko – Emilianów – Osuchów – Murowaniec Zalew – Dębe Kolonia – Stary Nakwasin – Słoneczna – Rożdżały – Tłokinia Kościelna – Nędzerzew – Kalisz Winiary – 36,1 km

 

Odcinek POŁUDNIOWY – 52 km 

Kalisz Zawodzie – Żydów – Osiek – Śmiłów – Leziona – Psary – Rososzyca – Ołobok – Wola Droszewska – Zadowice – Szwacin – Godziesze Wielkie – Chełmce – Cienia III – Opatówek       

 

Odcinek WSCHODNI (2 etapy – 83 km)    

I. Szlak Rezerwatów: Brzeziny – Rezerwat przyrody ,,Olbina” – Czempisz – Jamnice – Nowe Dzikie – Włocin – Przysiółek Dębiniec – Wojków – Wrząca – Gruszyczyce – Sarny – Błaszki

II. Szlak Pałaców: Błaszki – Wójcice – Domanów – Kalinowa – Morawki – Mroczki Małe – Staw – Radliczyce – Marchwacz – Szczytniki – Iwanowice – Sobiesęki II – Brzeziny

 

Odcinki łącznikowe

Łącznik PÓŁNOCNY: Radliczyce – Oszczeklin – Koźminek – Osuchów – 10,6 km

Łącznik ZACHODNI: Brzeziny – Przystajnia – Kakawa Stara – Wola Droszewska – 14,5 km

 

Leśnicy ZAPRASZAJĄ do zwiedzania kaliskich lasów!
Publikację mapek rowerowych znajdziesz pod adresem
https://lgd7krainanocyidni.pl/wp-content/uploads/LGD7_szlaki_rowerowe.pdf

Asset Publisher Asset Publisher

Back

W lesie znajdziesz coś dla ciała i dla ducha!

W lesie znajdziesz coś dla ciała i dla ducha!

Ostatnie wydarzenie z cyklu Otwarty Las Winiarski za nami!

Miłośnicy natury, kosmetyków, ręcznie wykonywanych ozdób i przebywania na świeżym powietrze już poraz czwarty spotkali się w Leśnym Centrum Edukacji "Las Winiarski" by wspólnie, rodzinnie świętować niedzielne popołudnie.

Dzięki Wam, dostaliśmy olbrzymi zastrzyk energii !-zgodnie dodają leśnicy z Nadleśnictwa Kalisz

Uczestnicy warsztatów pod okiem leśniczki i edukatorki Beatay Kątnej wykonali doniczkę, karmnik, lub też zabawkę, wszystko to w duchu ZERO WASTE przy uzyciu odpadów katronów po sokach i mleku. W kolejnej części warsztatów czystnicy poznawali właściwości leśnych ziół tworząc peeling do ciała, sól do stóp i puder do kąpieli.

 

Podczas cyklu spotkań Otwarty Las Winiarski wspólnie uczyliśmy się żyć w zgodzie z naturą, tworzyć biżuterie i ozdoby z drewna, wykonywaliśmy zabawki i gotowaliśmy. Leśnicy z Nadleśnictwa Kalisz dodają, że maja nadzieję na kolejne spotkania podczas kolejnych wakacji!

Krótka relacja z poprzednich wydarzeń! Bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Otwarty Las Winiarski – Dzikie Jadło” cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśrod mieszkańców Kalisza i okolic. Nierzadko całe rodziny pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni przygotowały wyśmienite "dzikie" potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu były m.in. burgery z jelenia i dzika, curry z sarny, dzika sałata, ziemniaki z ogniska i leśna lemoniada z wrotyczy, krwawnika, żurawiny, borówki i mięty, którą przygotowali najmłodsi kucharze.

Podczas warsztatów niezabraklo rozmów o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny, jak również i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu i od lokalnych producentów. Wszystko po to by zwrocić uwagę uczestników na to, że każdy z nas ma plyw na ograniczenie produkcji odpadów, emisję CO2, a każdy produkt powinniśmy kupować z myślą o długości tzw. łańcucha dostaw.  

Po smacznej degustacji uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach "Zero Waste", podczas których zarówno młodsi, jak i starsi uczestnicy, własnoręcznie przy użyciu jedynie nożyczek, farb i liści tworzyli ekologiczne, modne i poręczne torby z zużytych t-shirtów.

 

 

Wydarzenie zostało zrealizowane dzięki wsparciu finansowemu Centrum Informacyjnemu Lasów Państwowych.