Wydawca treści
HCVF i ekosystemy reprezentatywne
Wymogiem certyfikacji gospodarki leśnej FSC jest wyznaczanie, identyfikowanie oraz zachowanie lasów o szczególnych walorach przyrodniczych.
Identyfikacja obszarów oparta jest na podstawie „Kryteriów wyznaczania Lasów o szczególnych walorach przyrodniczych”. Wyróżnia ona następujące kategorie lasów:
1. HCVF 1 – lasy posiadające globalne, regionalne lub narodowe znaczenie pod względem koncentracji wartości biologicznych
- HCVF 1.1 – Obszary chronione
- 1.1.a- lasy w rezerwatach przyrody oraz parkach narodowych
- 1.1.b – lasy w parkach krajobrazowych oraz w strefach „ochrony krajobrazowej” parków narodowych i rezerwatów przyrody
- HCVF 1.2 – Ostoje zagrożonych i ginących gatunków
2. HCFV 2 – Kompleksy leśne odgrywające znaczącą rolę w krajobrazie, w skali krajowej, makroregionalnej lub globalnej.
3. HCVF 3 – Obszary obejmujące rzadkie, ginące lub zagrożone ekosystemy
- HCVF 3.1 – Ekosystemy skrajnie rzadkie i ginące
- HCVF 3.2 – Ekosystemy rzadkie i zagrożone w skali Europy
4. HCFV 4 – Lasy pełniące funkcje w sytuacjach krytycznych
- HCVF 4.1 –Lasy wodochronne
- HCVF 4.2- Lasy glebochronne
5. HCVF 6- lasy kluczowe dla tożsamości kulturowej lokalnych społeczności
Lasy o szczególnych walorach przyrodniczych HCVF (High Conservation Value Forests) wyznaczane zgodnie z wymogami posiadanego certyfikatu FSC to: obszary chronione w rezerwatach i parkach narodowych, obszary chronione w parkach krajobrazowych, ostoje zagrożonych i ginących gatunków, kompleksy leśne odgrywające znaczącą rolę w krajobrazie, w skali krajowej, makroregionalnej lub globalnej, ekosystemy skrajnie rzadkie i ginące, marginalne z punktu widzenia gospodarki leśnej, ekosystemy rzadkie i zagrożone w skali Europy, lasy wodochronne, lasy glebochronne, lasy kluczowe dla tożsamości kulturowej lokalnych społeczności.
Ekosystemy reprezentatywne są wyznaczane w ramach kryterium 6.4 Krajowego Standardu Odpowiedzialnej Gospodarki Leśnej FSC® w Polsce FSC-NSTD-FM-PL. W ramach danego obszaru, reprezentatywne przykłady istniejących ekosystemów są zachowywane w stanie naturalnym, stosownie do zakresu działań gospodarczych oraz unikalnego charakteru danych zasobów, a także zaznaczone na mapach. Zarządzający lasami o dużych powierzchniach wyznacza, zachowuje i zaznacza na mapach przykłady istniejących w krajobrazie ekosystemów (tzw. ekosystemy referencyjne, Representative Sample Areas). W pierwszej kolejności, jako ekosystemy referencyjne wyznaczane są powierzchnie w stanie naturalnym lub maksymalnie zbliżonym do naturalnego. Takie obszary, stosownie do ich planów są pozostawione bez ingerencji w naturalnym stanie.
Wybrane mapy przedstawiające wyznaczone na terenie Nadleśnictwa Kalisz lasy o szczególnych walorach przyrodniczych i ekosystemy reprezentatywne znajdują się poniżej.
Lasy o szczególnych walorach przyrodniczych -HCVF |
|
||||||
Kategoria |
Nazwa |
Powierzchnia (ha) |
Liczba |
Km |
|||
HCVF 1.1. a |
Lasy w rezerwach przyrody |
21,4 |
2 |
0 |
|||
HCVF 1.1. b |
Lasy w parkach krajobrazowych |
0 |
0 |
0 |
|||
HCVF 1.2 |
Ostoje zagrożonych i ginących gatunków |
134,67 |
5 |
0 |
|||
|
Razem |
156,07 |
7 |
0 |
|||
HCVF 3.1 |
Ekosystemy skrajnie rzadkie i ginące (w tym wybrane siedliska priorytetowe): |
0 |
0 |
0 |
|||
|
Siedliska przyrodnicze w stanie zachowania - A |
0 |
0 |
0 |
|||
|
Siedliska przyrodnicze w stanie zachowania - B |
0 |
0 |
0 |
|||
HCVF 3.2 |
Ekosystemy rzadkie i zagrożone w skali Europy |
0 |
0 |
0 |
|||
|
siedliska przyrodnicze w stanie zachowania - A |
0 |
0 |
0 |
|||
|
siedliska przyrodnicze w stanie zachowania -B |
13,75 |
10 |
0 |
|||
|
Razem |
13,75 |
10 |
0 |
|||
HCVF 4.1 |
Lasy wodochronne |
2 597,98 |
0 |
0 |
|||
HCVF 4.2 |
Lasy glebochronne |
2 154,43 |
0 |
0 |
|||
|
Razem |
4 752,41 |
0 |
0 |
|||
HCVF 6. |
Lasy kluczowe dla tożsamości kulturowej lokalnych społeczności: |
|
|
|
|||
|
cmentarze |
|
0 |
0 |
|||
|
stanowiska archeologiczne |
|
1 |
0 |
|||
|
grodziska |
|
0 |
0 |
|||
|
parki podworskie |
|
0 |
0 |
|||
|
pomniki przyrody |
|
9 |
0 |
|||
|
kapliczki |
|
20 |
0 |
|||
|
drogi brukowe |
|
0 |
0 |
|||
|
ogrody dendrologiczne/botaniczne, arboreta |
|
0 |
0 |
|||
|
ścieżki przyrodniczo-leśne |
|
2 |
4 |
|||
|
Inne (należy wyszczególnić) |
|
6 |
0 |
|||
|
Razem |
|
38 |
4 |
Najnowsze aktualności
W lesie znajdziesz coś dla ciała i dla ducha!
W lesie znajdziesz coś dla ciała i dla ducha!
Ostatnie wydarzenie z cyklu Otwarty Las Winiarski za nami!
Miłośnicy natury, kosmetyków, ręcznie wykonywanych ozdób i przebywania na świeżym powietrze już poraz czwarty spotkali się w Leśnym Centrum Edukacji "Las Winiarski" by wspólnie, rodzinnie świętować niedzielne popołudnie.
Dzięki Wam, dostaliśmy olbrzymi zastrzyk energii !-zgodnie dodają leśnicy z Nadleśnictwa KaliszUczestnicy warsztatów pod okiem leśniczki i edukatorki Beatay Kątnej wykonali doniczkę, karmnik, lub też zabawkę, wszystko to w duchu ZERO WASTE przy uzyciu odpadów katronów po sokach i mleku. W kolejnej części warsztatów czystnicy poznawali właściwości leśnych ziół tworząc peeling do ciała, sól do stóp i puder do kąpieli.
Podczas cyklu spotkań Otwarty Las Winiarski wspólnie uczyliśmy się żyć w zgodzie z naturą, tworzyć biżuterie i ozdoby z drewna, wykonywaliśmy zabawki i gotowaliśmy. Leśnicy z Nadleśnictwa Kalisz dodają, że maja nadzieję na kolejne spotkania podczas kolejnych wakacji!
Krótka relacja z poprzednich wydarzeń! Bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Otwarty Las Winiarski – Dzikie Jadło” cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśrod mieszkańców Kalisza i okolic. Nierzadko całe rodziny pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni przygotowały wyśmienite "dzikie" potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu były m.in. burgery z jelenia i dzika, curry z sarny, dzika sałata, ziemniaki z ogniska i leśna lemoniada z wrotyczy, krwawnika, żurawiny, borówki i mięty, którą przygotowali najmłodsi kucharze.
Podczas warsztatów niezabraklo rozmów o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny, jak również i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu i od lokalnych producentów. Wszystko po to by zwrocić uwagę uczestników na to, że każdy z nas ma plyw na ograniczenie produkcji odpadów, emisję CO2, a każdy produkt powinniśmy kupować z myślą o długości tzw. łańcucha dostaw.
Po smacznej degustacji uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach "Zero Waste", podczas których zarówno młodsi, jak i starsi uczestnicy, własnoręcznie przy użyciu jedynie nożyczek, farb i liści tworzyli ekologiczne, modne i poręczne torby z zużytych t-shirtów.
Wydarzenie zostało zrealizowane dzięki wsparciu finansowemu Centrum Informacyjnemu Lasów Państwowych.