Wydawca treści Wydawca treści

Położenie lasów Nadleśnictwa Kalisz

Grunty Nadleśnictwa Kalisz położone są w województwie wielkopolskim na terenie powiatu kaliskiego i wchodzących w jego skład 11 gmin: Blizanów, Brzeziny, Ceków Kolonia, Godziesze Wielkie, Koźminek, Lisków, Mycielin, Opatówek, Szczytniki, Żelazków i Miasto Kalisz.
Nadleśnictwo Kalisz podlega Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Poznaniu. Siedziba Nadleśnictwa znajduje się w oddziale 216f, w miejscowości Szałe.

Przynależność do krainy, dzielnicy przyrodniczo-leśnej i mezoregionów.
Pod względem regionalizacji przyrodniczo-leśnej (Trampler i inni 1990) opartej na właściwościach ekologiczno-fizjograficznych warunkujących potencjalne możliwości rozwoju lasów i ich wielorakich funkcji Nadleśnictwo Kalisz położone jest na terenie następujących jednostek:

  • Kraina Wielkopolsko-Pomorska (III), 

Dzielnica Niziny Wielkopolsko-Kujawskiej (III.7),
Mezoregion Doliny Konińskiej (III.7.d) - leśnictwo Kazala, część leśnictwa Orla Góra,
Dzielnica Krotoszyńska (III.8) - części leśnictw Orla Góra, Morawin i Winiary,
Dzielnica Kotliny Żmigrodzko-Grabowskiej (III.9) - leśnictwa Zajączki, Wróbel, Brzeziny, Wilcze Ługi, południowo-zachodnia część leśnictwa Winiary,

  • Kraina Mazowiecko-Podlaska (IV),

Dzielnica Równiny Warszawsko-Kutnowskiej (IV.3.)
Mezoregion Wysoczyzny Kłodawsko-Tureckiej (IV.3.a) - większość leśnictwa Morawin, środkowa część leśnictwa Winiary.

Położenie geograficzne
Nadleśnictwo Kalisz geograficznie położone jest między 18°03'39'' a 18°24'03''  długości geograficznej wschodniej oraz 51°32'16'' a 51°58'45'' szerokości geograficznej północnej.
Położenie Nadleśnictwa Kalisz według podziału Polski na regiony fizycznogeograficzne w układzie dziesiętnym (Kondracki, 2000) przedstawia się następująco:

  •     Obszar – Europa Zachodnia (1-924)
  •     Podobszar – Pozaalpejska Europa Zachodnia (1-924.3)
  •     Prowincja – Niż Środkowoeuropejski (31)
  •     Podprowincja – Niziny Środkowopolskie (318)
  •     Makroregion – Nizina Południowo-wielkopolska (318.1-2)
  •     Mezoregion – Wysoczyzna Kaliska (318.12)
  •     Mezoregion – Równina Rychwalska (318.16)
  •     Mezoregion – Wysoczyzna Turecka (318.17)
  •     Mezoregion – Kotlina Grabowska (318.21)
  •     Mezoregion – Wysoczyzna Złoczewska (318.22).


 


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

W lesie znajdziesz coś dla ciała i dla ducha!

W lesie znajdziesz coś dla ciała i dla ducha!

Ostatnie wydarzenie z cyklu Otwarty Las Winiarski za nami!

Miłośnicy natury, kosmetyków, ręcznie wykonywanych ozdób i przebywania na świeżym powietrze już poraz czwarty spotkali się w Leśnym Centrum Edukacji "Las Winiarski" by wspólnie, rodzinnie świętować niedzielne popołudnie.

Dzięki Wam, dostaliśmy olbrzymi zastrzyk energii !-zgodnie dodają leśnicy z Nadleśnictwa Kalisz

Uczestnicy warsztatów pod okiem leśniczki i edukatorki Beatay Kątnej wykonali doniczkę, karmnik, lub też zabawkę, wszystko to w duchu ZERO WASTE przy uzyciu odpadów katronów po sokach i mleku. W kolejnej części warsztatów czystnicy poznawali właściwości leśnych ziół tworząc peeling do ciała, sól do stóp i puder do kąpieli.

 

Podczas cyklu spotkań Otwarty Las Winiarski wspólnie uczyliśmy się żyć w zgodzie z naturą, tworzyć biżuterie i ozdoby z drewna, wykonywaliśmy zabawki i gotowaliśmy. Leśnicy z Nadleśnictwa Kalisz dodają, że maja nadzieję na kolejne spotkania podczas kolejnych wakacji!

Krótka relacja z poprzednich wydarzeń! Bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Otwarty Las Winiarski – Dzikie Jadło” cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśrod mieszkańców Kalisza i okolic. Nierzadko całe rodziny pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni przygotowały wyśmienite "dzikie" potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu były m.in. burgery z jelenia i dzika, curry z sarny, dzika sałata, ziemniaki z ogniska i leśna lemoniada z wrotyczy, krwawnika, żurawiny, borówki i mięty, którą przygotowali najmłodsi kucharze.

Podczas warsztatów niezabraklo rozmów o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny, jak również i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu i od lokalnych producentów. Wszystko po to by zwrocić uwagę uczestników na to, że każdy z nas ma plyw na ograniczenie produkcji odpadów, emisję CO2, a każdy produkt powinniśmy kupować z myślą o długości tzw. łańcucha dostaw.  

Po smacznej degustacji uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach "Zero Waste", podczas których zarówno młodsi, jak i starsi uczestnicy, własnoręcznie przy użyciu jedynie nożyczek, farb i liści tworzyli ekologiczne, modne i poręczne torby z zużytych t-shirtów.

 

 

Wydarzenie zostało zrealizowane dzięki wsparciu finansowemu Centrum Informacyjnemu Lasów Państwowych.