Wydawca treści
Zasady sprzedaży
Zasady sprzedaży drewna określane są zarządzeniem dyrektora generalnego Lasów Państwowych.
W ramach sprzedaży detalicznej leśnicy starają się zaspokoić szybko rosnący popyt ze strony osób wykorzystujących drewno do celów grzewczych. Wbrew pozorom są to nie tylko mieszkańcy wsi, choć przeważają wśród odbiorców. Wzrost zapotrzebowania na drewno opałowe to też skutek powstawania na przedmieściach dużych aglomeracji nowych osiedli, gdzie domy często standardowo wyposażane są w instalacje kominkowe.
Drewno opałowe jest nie tylko najbardziej ekologicznym źródłem ciepła, lecz także jest atrakcyjniejsze pod względem relacji ceny do wydajności energetycznej niż węgiel, olej, gaz czy energia elektryczna
W ostatnich latach Lasy Państwowe zwiększyły sprzedaż drewna opałowego o jedną trzecią – do ponad 4 mln m sześc. rocznie. Drewno opałowe jest nie tylko najbardziej ekologicznym źródłem ciepła, lecz także jest atrakcyjniejsze pod względem relacji ceny do wydajności energetycznej niż węgiel, olej, gaz czy energia elektryczna. Niektórzy klienci wybierają drewno już przygotowane i pocięte, inni własnoręcznie je pozyskują, po uzgodnieniu i spełnieniu określonych warunków bezpieczeństwa oraz uiszczeniu opłaty; dotyczy to głównie tzw. gałęziówki. Taki surowiec jest bardzo tani, dlatego z tej możliwości korzysta wiele osób na terenach wiejskich.
Najnowsze aktualności
W lesie znajdziesz coś dla ciała i dla ducha!
W lesie znajdziesz coś dla ciała i dla ducha!
Ostatnie wydarzenie z cyklu Otwarty Las Winiarski za nami!
Miłośnicy natury, kosmetyków, ręcznie wykonywanych ozdób i przebywania na świeżym powietrze już poraz czwarty spotkali się w Leśnym Centrum Edukacji "Las Winiarski" by wspólnie, rodzinnie świętować niedzielne popołudnie.
Dzięki Wam, dostaliśmy olbrzymi zastrzyk energii !-zgodnie dodają leśnicy z Nadleśnictwa KaliszUczestnicy warsztatów pod okiem leśniczki i edukatorki Beatay Kątnej wykonali doniczkę, karmnik, lub też zabawkę, wszystko to w duchu ZERO WASTE przy uzyciu odpadów katronów po sokach i mleku. W kolejnej części warsztatów czystnicy poznawali właściwości leśnych ziół tworząc peeling do ciała, sól do stóp i puder do kąpieli.
Podczas cyklu spotkań Otwarty Las Winiarski wspólnie uczyliśmy się żyć w zgodzie z naturą, tworzyć biżuterie i ozdoby z drewna, wykonywaliśmy zabawki i gotowaliśmy. Leśnicy z Nadleśnictwa Kalisz dodają, że maja nadzieję na kolejne spotkania podczas kolejnych wakacji!
Krótka relacja z poprzednich wydarzeń! Bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Otwarty Las Winiarski – Dzikie Jadło” cieszyły się ogromnym zainteresowaniem wśrod mieszkańców Kalisza i okolic. Nierzadko całe rodziny pod czujnym okiem profesjonalnego szefa kuchni przygotowały wyśmienite "dzikie" potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu były m.in. burgery z jelenia i dzika, curry z sarny, dzika sałata, ziemniaki z ogniska i leśna lemoniada z wrotyczy, krwawnika, żurawiny, borówki i mięty, którą przygotowali najmłodsi kucharze.
Podczas warsztatów niezabraklo rozmów o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny, jak również i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu i od lokalnych producentów. Wszystko po to by zwrocić uwagę uczestników na to, że każdy z nas ma plyw na ograniczenie produkcji odpadów, emisję CO2, a każdy produkt powinniśmy kupować z myślą o długości tzw. łańcucha dostaw.
Po smacznej degustacji uczestnicy mieli okazję wziąć udział w warsztatach "Zero Waste", podczas których zarówno młodsi, jak i starsi uczestnicy, własnoręcznie przy użyciu jedynie nożyczek, farb i liści tworzyli ekologiczne, modne i poręczne torby z zużytych t-shirtów.
Wydarzenie zostało zrealizowane dzięki wsparciu finansowemu Centrum Informacyjnemu Lasów Państwowych.