Asset Publisher
Grzyby
Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów, czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń, czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać - odpowiedzi na te i inne pytania.
Kogo mogę się poradzić w sprawie zebranych w lesie grzybów?
Podstawową zasadą jest zbieranie tylko i wyłącznie owocników grzybów, które dobrze znamy. Nie należy zbierać osobników zbyt młodych, bo to utrudnia określenie gatunku oraz zbyt starych, które z kolei mogą być toksyczne. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy znaleziony grzyb jest przydatny do spożycia, to lepiej pozostawić go w lesie.
Aby nauczyć się prawidłowego zbierania grzybów i rozpoznawania gatunków warto uczestniczyć w organizowanych przez nadleśnictwa grzybobraniach. Informacje o nich znajdziecie na stronie www.lasy.gov.pl oraz stronach jednostek. Warto szukać porady w punktach skupu i u grzyboznawców - nadleśnictwa nie zajmują się ocenianiem grzybów. Bezpłatnych porad na temat zebranych w lesie grzybów udzielają wszystkie terenowe stacje sanitarno-epidemiologiczne, które znajdują się w każdym powiatowym mieście. Prowadzą one także rejestry grzyboznawców, którzy udzielają porad.
W przypadku wystąpienia po spożyciu grzybów nudności, bólów brzucha, biegunki, czy podwyższonej temperatury należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Wezwany w porę może uratować życie. Nie należy lekceważyć takich objawów. Trzeba też pamiętać, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, później stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Czy grzyby w lesie można zbierać bez ograniczeń?
Grzyby w polskich lasach można zbierać bez ponoszenia jakichkolwiek kosztów i w zasadzie bez ograniczeń, ale są pewne wyjątki. Nie wolno ich zbierać w niektórych częściach lasu, gdzie jest stały zakaz wstępu: na uprawach do 4m wysokości, w drzewostanach nasiennych i powierzchniach doświadczalnych, w ostojach zwierzyny. Nie wolno ich także zbierać na obszarach chronionych: w rezerwatach i parkach narodowych. Rygorystycznie należy przestrzegać zakazu wstępu na tereny wojskowe.
Należy oszczędzać duże, stare owocniki grzybów, gdyż nie są atrakcyjne kulinarnie, a mają duże znaczenie dla rozwoju grzybów. Jeśli wiemy, że jakiś grzyb jest rzadki i ginący to także oszczędźmy go, nawet jeśli jest jadalny. Niezależnie od miejsca występowania część gatunków grzybów podlega całkowitej ochronie gatunkowej – poznaj dokładnie listę tych grzybów zanim wybierzesz się do lasu.
Czy znalezione grzyby należy wykręcać, czy wycinać?
To pytanie jest zadawane od niepamiętnych czasów. Powstało zapewne tuż po słynnym dylemacie dotyczącym jaja i kury. Skoro jest tyle gatunków rozmaitych grzybów to spokojnie możemy stosować oba sposoby. Każdy jest dobry, ale stosowany z rozsądkiem. Większe owocniki grzybów lepiej jest wyciąć, ze względów praktycznych, bo zaoszczędzamy sobie pracy przy czyszczeniu grzybów. Naturalnie nie w połowie trzonu, jak to nieraz widać przy zbiorze podgrzybków w celach zarobkowych. Możemy delikatnie podważyć także owocnik grzyba koniuszkiem noża. Wycinamy jak najniżej, odgarniając dokładnie ściółkę i uważając, aby nie uszkodzić grzybni. Potem starannie przykrywamy to miejsce, aby grzybnia nie wysychała. Resztka trzonu grzyba szybko zgnije lub zjedzą ją ślimaki.
Grzyby blaszkowe, takie jak kurka, zielonka czy rydz lepiej jest wykręcać. Należy je wyjąć z podłoża tak, aby nie uszkodzić trzonu i także dokładnie zakryć grzybnię ściółką. Tak wyjęty owocnik łatwiej rozpoznać co do gatunku, a jest to bardzo istotne, aby wyeliminować pomylenie zielonki, gołąbka czy pieczarki z muchomorem zielonkawym. Rozpoznaje się go m.in. po pochwie u podstawy trzonu, stąd nie można takich grzybów wycinać. Pamiętajmy, że jeden średni owocnik to dawka śmiertelna dla człowieka.
Jak zbierać i przechowywać grzyby zanim trafią do kuchni?
Pierwsza zasadą jest zbieranie tylko znanych nam grzybów. Unikniemy wtedy zatrucia na pozór apetycznie wyglądającymi, ale groźnymi dla naszego zdrowia owocnikami. Zbieramy tylko owocniki zdrowe, nieuszkodzone i młode, ale nie zbyt młode, bo wtedy trudno rozpoznać gatunek grzyba. Pozostawiamy w nienaruszonym stanie grzyby niejadalne, nieznane nam oraz osobniki stare, które pozostawiamy jako „nasienniki". Najczęściej i tak są robaczywe. Czy wiecie dlaczego grzyby są robaczywe? Te „robaki", które dziurawią nasze grzyby, szczególnie z letnich zbiorów, to larwy (czerwie) muchówek. Właśnie w grzybach przechodzą część swojego rozwoju.
Warto także pamiętać, że owocniki grzybów to żyjące organizmy, które nawet po zerwaniu nadal rozwijają się i oddychają wydzielając dwutlenek węgla i wodę. Dlatego bardzo ważne jest prawidłowe przechowywanie owoców grzybobrania. Najlepsze są szerokie, wiklinowe koszyki, a nie plastikowe wiadra, torby czy woreczki. Nawet najpiękniejsze owocniki szlachetnych gatunków grzybów mogą być przyczyną zatrucia, gdy przechowywane będą w foliowej torebce i ulegną zaparzeniu. Często wybieramy się na grzybobranie daleko od domu. W trakcie szybko postępujących procesów gnilnych wywołanych złym przechowywaniem grzybów wydzielają się toksyny, szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego nawet powszechnie znane kurki czy podgrzybki mogą nam zaszkodzić, gdy je źle przechowamy.
Asset Publisher
Wiosna bez płomieni - Wyniki konkursu!
Wiosna bez płomieni - Wyniki konkursu!
Zapraszamy wszystkich nagrodzonych po odbiór nagród i dyplomów od poniedziałku 14.06.2021 roku!
Konkurs plastyczny pod hasłem "Wiosna bez płomieni" adresowany jest do dzieci i młodzieży szkolnej z terenu Nadleśnictwa Kalisz i Powiatu Kaliskiego. Celem konkursu było zwrócenie uwagi na szkodliwość wiosennego wypalania traw.
Celem konkursu było zwrócenie uwagi na szkodliwość wiosennego wypalania traw.1 czerwca 2021 r. w siedzibie Nadleśnictwa Kalisz odbyło się rozstrzygnięcie konkursu plastycznego "Wiosna bez płomieni".
Wyniki konkursu w poszczególnych kategoria wiekowych:
Nagrodzone prace
Film edukacyjny:
Nagroda dla Wiktora Jakóbczaka kl VIIa Szkoła Podstawowa w Iwanowicach.
Szkoła Ponadpodstawowa
- Julia Matuszczak III LO im. Mikołaja Kopernika w Kaliszu
- Julia Sulikowska III LO im. Mikołaja Kopernika w Kaliszu
Magdalena Tatarowicz I LO im. Adama Asnyka w Kaliszu
- Julia Łuczak II LO im. Tadeusza Kościuszki w Kaliszu
Wyróżnienie:
Sandra Jakubczak
Szymon Janas Zespół Szkół Techniczno-Elektronicznych
Szkoła Podstawowa klasy 7-8
- Julia Dziedzic Szkoła Podstawowa im. Janusza Kusocińskiego w Opatówku
- Julia Czajkowska Szkoła Podstawowa im. Janusza Kusocińskiego w Opatówku
- Oliwia Karolczak Szkoła Podstawowa im. Wincentego Pola w Stawiszynie
Wyróżnienie:
Amelia Janiszewska Szkoła Podstawowa nr. 17 w Kaliszu
Wiktoria Napadłek Szkoła Podstawowa im. Janusza Kusocińskiego w Opatówku
Adrianna Mendera Szkoła Podstawowa nr 17 w Kaliszu
Amelia Frakowska Szkoła Podstawowa im. Janusza Kosucińskiego w Opatówku
Katarzyna Łukacka Zespół Szkół w Szczytnikach
Szkoła Podstawowa klasy 4-6
- Alan Szczygieł Szkoła Podstawowa nr 17 w Kaliszu
- Marcelina Dąbrowska Szkoła Podstawowa w Opatówku
- Kacper Kaźmierczak Szkoła Podstawowa w Rajsku
Wyróżnienie:
Oliwia Żurawska Szkoła Podstawowa w Szczytnikach
Gabriela Okuniewska Szkoła Podstawowa im. Janusza Kusocińskiego w Opatówku
Jakub Pawlik Szkoła Podstawowa nr 14 w Kaliszu
Justyna Ciesielska Szkoła Podstawowa im. W. Broniewskiego w Tłokini Wielkiej
Fabian Kaźmierczak Szkoła Podstawowa im. Wincentego Pola w Stawiszynie
Wirginia Hajdziony Szkoła Podstawowa nr 3 w Kaliszu
Maja Nycek Szkoła Podstawowa im. Janusza Kusocińskiego w Opatówku
Szkoła Podstawowa klasy 1-3
- Julia Backa Szkoła Podstawowa nr 9 w Kaliszu
- Krzysiu Dębicki Szkoła Podstawowa nr 16 w Kaliszu
Natalia Janaszczyk Szkoła Podstawowa nr 16 w Kaliszu
- Filip Całka Szkoła Podstawowa im. Polskich Olimpijczyków w Woli Droszewskiej
Alicja Polińska
Wyróżnanie: Mateusz Wiąz Szkoła Podstawowa w Ciepielewie
Piotr Muchlewicz
Igor Świerczyński Szkoła Podstawowa Opatówku
Tobiasz Kwiecień Szkoła Podstawowa w Ciepielewie
Mateusz Gała Szkoła Podstawowa im. Szarych Szeregów w Korzeniu
Agata Liptow Szkoła Podstawowa nr 16 w Kaliszu